Logotype

Våra vårdboenden

Hem med mervärden 

Att skapa ett hem för personer med vårdbehov kräver goda kunskaper i hur bostaden bör utformas och god kännedom om hur vårdverksamheten bedrivs. Besqab har under många år byggt upp denna specialistkompetens. Vi utvecklar bostäder från idé och förvärv av mark, till produktion av färdiga hem. Vi ser till platsens förutsättningar och som samhällsbyggare integrerar vi våra vård- och omsorgsboenden i såväl stadskvarter som i natursköna mer perifera områden.

Ett vårdboende som utvecklas av Besqab är en arkitektritad byggnad som utformas så att den ska passa i närområdets arkitektur och topografi. Byggnaden tar till vara naturens resurser och tillgodoser boendets och verksamhetens funktioner, men kopplar även mervärden som ljus, rymd, färg och tillgänglighet. Allt omgivet av en njutbar trädgård som speglar årstidernas alla skiftningar. Sedan år 2020 Svanencertifierar alla våra vårdboenden.  

Ett hem att trivas i

Det finns studier som visar att vi människor mår bättre i vackra, hemtrevliga miljöer, när vi omges av härliga färger, vackra tapeter och textilier. Vid inredning av äldreboenden är det extra viktigt att tänka på boendets olika behov, som demens, nedsatt syn samt framkomlighet för rullatorer och rullstolar. Stor omsorg läggs vid planering av ljussättningen då forskning visar hur viktig belysningen är för vårt välbefinnande . Miljön anpassas både inomhus och utomhus. Entrén i våra vårdboenden är tydliga och välkomnande. Ofta finns här en lounge och andra gemensamma platser för möten, fikastunder och kanske fredagsdrinken. Loungen inreds med behagliga färger, sköna anpassade sittmöbler, bibliotek och kanske en braskamin. 

Arkitekten är med från början

Varje enskilt vård- och omsorgsboende som vi skapar inleds med att vi tillsammans med arkitekter och landskapsarkitekter, studerar platsen och omgivningarna. Med hjälp av utformning och modern teknik ges de boende stor rörlighet utan att säkerheten äventyras. Även den demensjuke ska kunna vistas mer självständigt. Stor hänsyn tas också till att det ska vara en trivsam och attraktiv arbetsplats för vårdgivaren.

En trädgård för alla sinnen

Trädgården är en plats för möten mellan boende, anhöriga och  personliga. Här finns en plats för gemen skap . Stor omsorg läggs vid utformning och tillgänglighet av vårdboendets trädgård och utemiljö. Det finns sittplatser i skuggan, blomsterprakt och bär- och fruktträd. Trädgårdsmiljön vill också utmana till rörelse. En anpassad promenadslinga med parkbänkar strategiskt utplacerade blir en härlig utflykt. Höns på gården som man kan mata och sköta om samt utegym med olika redskap ger utrymme för rörelse. För de som har svårt att röra sig blir trädgården en plats att titta ut på inifrån rummet eller från balkongen. 

Vårdboenden vi förvaltar idag är Sarahemmet i Älta, Nacka, Villa Solhem i Spånga och Juliahemmet i Ultuna Trädgårdsstad i Uppsala.

Måltiden

Måltiden är en viktig stund i samvaron. Att samlas kring ett bord för att äta tillsammans är ett naturligt sätt för oss att umgås och är inget undantag när du blir äldre. För många äldre är måltiden dagens höjdpunkt. Vällagad god mat har stor betydelse för välbefin​nandet och skapar en hemtrevlig känsla. Vi skapar vårdboenden med eget storkök vid loungen så att maten blir hemlagad och centralt i boendet. I köken ute på avdelningarna bereder man frukost och kanske bakar en sockerkaka som sprider en ljuvlig doft. De boende hjälper ibland till med enklare göromål som att bereda en sallad till måltiden.  

Den trivsamma bostaden

Trivsamt, välplanerat, ljust och luftigt är ledorden för lägen heterna. Lägenheterna, som är de boendes privata sfär, ligger i anslutning till sällskapsrum, matplatser och gemensam balkong. Samtliga lägenheter har alltid kontakt med utemiljön, både för sittande och sängliggande via fönster placerade i olika höjder. Badrummen är rejält tilltagna för att underlätta för vårdpersonalen. I alla lägenheter finns ett litet pentry och en sällskapsdel. Stor omsorg läggs vid att skapa en hemtrevlig känsla.