Besqab Hjärtan Aros Bostad = Sant

Tillsammans får vi ett bredare bostadserbjudande och blir en starkare samarbetspartner.
Nu hittar du all information om oss och våra bostäder på samma ställe, under varumärket Besqab.

Läs mer

Logotype

Sapphos döttrar utsmyckar Besqabs nya bostads­hus i Midsommarkransen

Nu på fredag 6 oktober invigs konstverket i form av ett praktiskt staket på gården med reliefmotiv från en gammal mack på 1920-talet. Detta till minne av att den första bensinpumpen tillverkades på denna plats en gång i tiden. Namnet MACK kommer faktiskt härifrån Det är initialerna på efternamnen av bensinpumpens skapare Mathiesen, Andersson, Collin och Key. 

Besqabs tankar kring den konstnärliga utsmyckningen var förstås att bevara och påminna om platsens historia men också att det skulle vara ett praktiskt konstverk som placerades utomhus. När de tre konstnärerna Lotti Malm, Ulla Nordenskjöld och Bitte Richardsson i Sapphos döttrar studerade gårdsmiljön kunde de konstatera att den var delad i en trivsel- och en parkeringsyta samt att det var lämpligt med en avgränsning. Det skulle också upplevas att det var trevligt och välkomnande att komma till Brf Macken. Där av ett konstverk som för tankarna till ett staket. Efter att ha studerat ett gammalt fotografi av Macken så växte tanken om att skapa en relief med motiv Macken och att fräsa ur motivet. Det hela kompletterades med vissa utstickande delar såsom en bensinslang, skylt mm. Grundmaterialet är lärkträ som lagrats utomhus för att klara klimatförändringar. Konstverket måste också tillverkas utomhus för att inte torka ut och spricka. Materialvalet gör konstverket tåligt så att barnen kan klättra på det. 

Idag är alla femton lägenheterna sålda och inflyttning sker om två veckor. 

”Det är spännande att föra in kultur i våra byggprojekt. Kontakten med Sapphos döttrar fick jag genom Byggnadsföreningens spex där de under många år gjort dekor och scenografi. De har bl a gjort flera stora projekt som t ex utsmyckningen av Huddinge sjukhus, den stora fasadmålningen vid Skanstull och del av den permanenta utställningen på Wasamuseet säger Staffan Grundmark, chef för projektutveckling Bostad på Besqab.

Invigning av konstverket på Brf Macken sker fredag 6 oktober kl 11.30, Tegelbruksgatan 42.

Frågor betr projektet besvaras av Staffan Grundmark, 08-630 16 30 eller 0708-62 88 03,staffan.grundmark@besqab.se. Besqab Projekt och Fastigheter AB, Box 1328, 183 13 TÄBY, 08-630 16 00, fax 08-630 16 90, www.besqab.se


Besqab Projekt och Fastigheter AB har varit verksamma på Stockholmsmarknaden i drygt 15 år. Sedan starten 1988 har Besqab varit delaktiga i projekt som omfattar ca 2000 bostäder och ca 75 000 kvm lokaler. Verksamheten omfattar hela processen från köp och förädling av mark till färdigställande och förvaltning av bostäder, kontor och vårdfastigheter.

Ladda ner