Logotype

Liljeholmsblick

Toppläge med magiska utsikter

På Nybohovsklippan i Liljeholmen i Stockholms innerstad liger Liljeholmsblick. Ett projekt­ som Besqab har utvecklat tillsammans med Stockholms stad och Svenska Bostäder. Ett tidigare ganska mörkt och otryggt område till nya hus med upplysta levande bottenvåningar och avenyliknande gatumiljö.

Detaljplanerarbetet tog lång tid, ungefär 10 år och Besqab var med från allra första början. Men till slut år 2014, i och med att staden skulle renovera gaturummet på Nybohovsbacken, kunde vi starta vårt bygge av fjorton hus som klättrar uppför berget. Ca 100 bostads­rätter och ca 100 hyresrätter. Det var ett komplicerat läge att bygga på, högt upp på ett berg, ovanför tunnelbanan, en förskola precis nedanför och ett trångt länge då alla trafikantslag skulle kunna passera under hela byggperioden. 

Gatan har fått ett helt annat utseende, med husrader på var sin sida, belysta luftiga entréer med stora glaspartier. Med nya trädrader liknar gatan nu mer en aveny än en ödslig återvändsgata. Många bostäder har fantastisk utsikt över Södermalm och sjön Trekanten. Bostädernas signum är ljusa rum med stora fönster, yteffektiva planlösningar och stora vinklade balkonger med utsikt mot Södermalm.

”Vi har ritat en bebyggelse med stark egen identitet, huvudsakligen vita hus, med stora fönster och generösa balkonger eller terrasser. Husens trapphus har både direkt kontakt med gatan, gården och i ett övre plan med den spännande, lite vildvuxna naturmarken i söder.”  /Mats Egelius, White Arkitekter  

Läs mer +
Hyresbostad
Bostads­rätt
Flerfamiljshus

Fakta

Boendeform
Lägenheter
Färdigställt
2016 - 2018
Antal bostäder
Ca 200
Antal rum
1 - 6  rok
Boarea
34 - 131 kvm 
Arkitekt
White Arkitekter